Smer logo
 

Za korupciu súdia úradníkov z košického daňového úradu

BANSKÁ BYSTRICA 8. decembra (SITA) Na Špeciálnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s dvomi bývalými zamestnancami Daňového úradu v Košiciach, ktorých prokurátor obžaloval z trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, brania úplatku a inej nenáležitej výhody.

Podľa obžaloby 42-ročný daňový kontrolór Tibor Ď. požiadal svoju 32-ročnú kolegyňu - správkyňu dane Andreu Š. aby informovala istú zubnú lekárku, že u nej vykonajú kontrolu.

Kontrolór bol ochotný za dvanásťtisíc korún urobiť kontrolu dane z príjmu fyzických osôb za rok 2002 v prospech stomatologičky. Obálku s peniazmi prevzala Andrea Š. od lekárky v apríli 2004 a chcela ich odovzdať kolegovi z kontroly, ktorý mal práve dovolenku.

Pred senátom Andrea Š. uviedla, že z úplatku nemala nič a bol určený pre kontrolóra. Túto skutočnosť s menom príjemcu úplatku oznámila i lekárke, ktorá to na súde potvrdila. Andrea Š. poprela, že by mala s kontrolórom iný, ako pracovný vzťah. Vedela, že to čo robí, je protizákonné.

Obžalovaný kontrolór vyhlásil, že kontrolu u lekárky urobil korektne, čo potvrdilo i neskoršie preskúmanie jeho práce. Pri kontrole žiadne zásadné chyby nenašiel, iba účtovný nedostatok pri faktúre za nábytok, ale za to lekárke nehrozilo dodatočné vyrubenie dane. Kontrolór zásadne odmietol, že by bol úplatok žiadal a dostal. Obžalovaným hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Pojednávanie pokračuje v piatok ďalším dokazovaním.