Aktuality

GINN je združenie na ochranu verejného záujmu a investigatívnych novinárov.

Práve sa pripravuje najväčia databáza osôb a inštitúcií v Slovenskej republike. GINN sa stane nástrojom všetkých občanov na kontrolu štátnej a verejnej správy a politiky. GINN získal údaje zo stránky SMER, nová stránka GINN sa pripravuje


19.5.2015 - Celá a necenzúrovaná tlačová konferencia ICOCRIM. Ivan Katrinec nevedel odpovedať na zásadné otázky,ktoré mu položili reportéri GINN Lenka Dale a Martin Daňo. Po skončení tlačovky nasledujú ďalšie zaujímavé scény. Prečo sa Katrinec ukazje vždy iba pred voľbami? Prečo nezastupuje iné týrané ženy? Čo to je za tlačovka, ktorú organizuje právoplatné odsúdený recidivista za vyhrážanie zabitím, krádež a neplatenie výživného?

Mimoriadna správa

Rutinná policajná kontrola sa zmenila na drámu. Má niekto záujem zdiskreditovať novinára Martina Daňa?! Z bežnej kontroly sa nakoniec vykľula dráma, ktorá trvala takmer 45 hodín.

Tu je prvé video - celý materiál pripravujeme, nakoľko prokurátorka odobrala kamery, na ktorých je dokumentovaná zrejme až trestná činnosť polície.

Generálna prokuratúra rozhodla! Je proti zastaveniu trestného stíhania proti novinárovi

Dátum: 26.6.2014, o 9:00h, Autor: Reportér SK5

Cui bono? Henbury Development?

Dátum: 6.6.2014, o 13:00h, Autor: Lenka Dale

Stane sa bývalá prokurátorka advokátkou mafie?!

Dátum: 27.5.2014, o 10:00h, Autor: Lenka Dale

Najhľadanejší novinár: PALO RÝPAL

Dátum: 23.4.2014, o 13:00h, Autor: Lenka Dale

Novinár sa stratil pred 6 rokmi. Odvtedy po ňom nie je žiadna stopa.

Chystaný zákon o tajných službách: kolaps pre súkromie občanov!

Dátum: 15.4.2014, o 10:30h, Autor: Lenka Dale

Vzoprie sa verejnosť novému zákonu o spravodajských službách? Ten navrhuje absolútnu stratu súkromia a tajnej službe bude treba odovzdať všetky kľúče (do banky, interentu a pod.). Začína to elektronickými kľúčami a možno to skončí tými od Vášho domova.... http://www.ginn.pro/news/tajne-sluzby-sukromie

Druhý muž polície Lučanský opäť s odsúdeným podnikateľom!

Prečo odsúdený za drogy pozýva na dovolenky a oslavy bojovníkov proti zločinu?

Dátum: 10.4.2014, o 10:15h, Autor: Lenka Dale

Mlčanlivosť? Nie, indiskrétnosť štátnych inštitúcií...

Interné materiály polície, SIS a Finančnej správy sú doslova voľne dostupné. Bez rizika zodpovednosti?

Dátum: 1.4.2014, o 10:30h, Autor: Lenka Dale

Marenie volieb a referenda?! Polícia už obvinila novinára Martina Daňa!

Dátum: 26.3.2014, o 07:45h, Autor: Reportér SK5

V deň konania 1. kola prezidentských volieb novinár zverejnil video o dierach vo volebnom zákone. Za čin vo verejnom záujme je stíhaný.

Viceprezident Ábel nepozná zákon?

Dátum: 24.3.2014, o 09:00h, Autor: Lenka Dale

Čomu vlastne znova asistuje policajná Národná kriminálna agentúra (NAKA)? Treba stíhať toho, čo na problém volieb a nezvládnutie volieb R. Kaliňáka ukázal!

Koľko ľudí volilo vo voľbách viackrát? MV SR nevie odpoveď!

Dátum: 18.3.2014, o 06:00h, Autor: Lenka Dale

Obrovský škandál prezidentských volieb 2014. Kým sa experti cez médiá dohadujú, či Martina Daňa trestne stíhať za nahrávku GINN, kde ukázal ako sa dá niekoľkonásobne voliť, čím niektorým spôsobil šok - nás zaujíma pointa. A síce - koľko ľudí v tejto krajine viacnásobne využilo možnosti voliť? Martin Daňo robil nahrávku ako novinár vo verejnom záujme.

Byť bielym koňom nie je urážka - tvrdí prezident Finančnej správy SR F. Imrecze

Dátum: 17.3.2014, o 10:45h, Autor: Lenka Dale

“František Imrecze, ste bielym koňom na poste prezidenta Finančnej správy!” - skúste to povedať prezidentovi FS SR a on sa neurazí. Ak si teda stojí za svojím stanoviskom, ktoré poslal na Najvyšší súd v prípade úniku Zoznamu Bielych koní z Finančnej správy.


Mimoriadna správa: Takto sa môže podvádzať pri voľbách. Volič môže hlasovať až 3 razy. Ako je to možné? Pozrite si prvé video z Prezidentských volieb 2014 a škandál, aký tu ešte asi nebol.


GINN na prezídiu Slovenskej komory exekútorov položil niekoľko otázok najvyššiemu vedeniu. Dozvedeli sme sa, že exekútori nemajú peniaze. Ľuďom však odkázali, že sa majú chytiť lopaty a pracovať, aby svoje dlžoby splatili. Toto je upútavka, celé video pripravujeme.


Otázky GINN nie sú príjemné a preto sa odpovediam politici, úradníci a verejní funkcionári často vyhýbajú. Ak však nekomunikuje už ani ich hovorkyňa, tak máme plné a legitímne právo opýtať sa ich priamo a to aj v mieste ich bydliska - v mieste ich domova. GINN začína ako prvý! Dokedy ešte budeme trpieť svojvôľu hovorcov a politikov komu odpovedia a komu


NAKA a Špeciálna prokuratúra, začnite konečne robiť! - odkázal generálny prokurátor J. Čižnár

Dátum: 5.3.2014, o 8:45h, Autor: Lenka Dale, Grafika a video: Martin Dano

Miroslav Moravský, bývalý podpredseda OZ ŠK SFM Senec, upozornil na machinácie pri výstavbe štadiónu v Senci. Po vyše dvoch rokoch získal nádej, že neupozorňuje na podvod zbytočne. Až generálny prokurátor Jaromír Čižnár totiž rozhodol, že jeho sťažnosti o ututlávaní podvodu zo strany NAKA a Špeciálnej prokuratúry sú opodstatnené.


Žaloba GINN vs. Róbert Kaliňák (SMER-SD) a Ministerstvo spravodlivosti

Dátum: 4.3.2014, o 21:30h, Autor: Martin Dano

Dnes sa podala žaloba, kde Najvyšší súd SR žiadame, aby Ministra vnútra - Roberta Kaliňáka - prinútil ospravedlniť sa za nezákonné praktiky policajtov proti GINN a jeho členom


Aktivity GINN namierené proti pochybným a nezákonným praktikám exekútorov zrejme niekomu značne prekážajú. Našli sa aj takí, ktorí zrejme dopre premysleli a nastražili na nás pascu s cieľom diskreditovať nás a znemožniť ďalšie fungovanie.V uzatvorenej miestnosti, odkiaľ nebolo úniku, chceli odobrať videotechniku GINNu a vykonať osobnú prehliadku Martina Daňa - hoc sa vec týkala úplnej iného subjektu. Daňo: "Každú sekundu som počítal, kým príde polícia." Bola to síce pasca, ale nakoniec z toho je len ďalšia pochybná exekútorka s jej hyperatkívnym synom, ktorá sa sama zexekuovala.


GINN bol vyhodený z Národnej rady SR z tlačovky o zmenách v justícii iba kvoli tomu, že riaditeľke komunikačného oddelenia sa znepáčilo, že sme ju cestou na tlačovku nakrútili na chodbe parlamentu ako sedí s kamarátkou v kresle. Je to ale len údajný dôvod, lebo policajti, ktorí GINN vyviedli z tlačovky už boli na miesto kvôli nám zavolaní vopred! Veď posúďte sami kde zomiera sloboda.


Pochopil už Pavol Paška, že nie je viac ako Ústava?!

Dátum: 17.2.2014, o 9:00h, Autor: Lenka Dale, Grafika a video: Martin Dano

Ján Drgonec, bývalý sudca Ústavného súdu: “Obmedzenia Pavlu Pašku v parlamente nie sú zákon”


Predstieraná demokracia. Palec, ktorý poslancom prikazuje ako majú hlasovať používa viac zoskupení v parlamente (nielen SMER-SD). Otázka zostáva - dokedy im to ešte občania umožnia robiť?! Dejiny učia, že demokracia bez hodnôt sa rýchlo premieňa na jasnú alebo kamuflovanú totalitu.


Opozícia kričí, ale argumentačne je na tom asi porovnateľne s P.Paškom (SMER-SD)

Dátum: 13.2.2014, o 18:15h, Autor: Lenka Dale, Grafika a video: Martin Dano

P. Paška (SMER-SD) kúpil nové dvere za 16 400 eur. Potláča Ústavu a opozícia hlboko nesúhlasí - zdá sa, že iba rečami


Dňa 3.2. a 4.2.2014 navštívil GINN exekútorský úrad Mgr. Marcely Zummerovej v Michalovciach - tu je prvé video (upútavka) - takto to prebiehalo. Splní Robert Fico sľub a spraví poriadky v justícii?

Agent ŠTB, z odboru sledovania, dnes dozerá na naše dane. Ako je to možné?

Dátum: 3.2.2014, o 16:00h, Autor: Lenka Dale

Miroslav Kriak do roku 1989 pracoval pre komunistickú ŠTB - dnes ľudí kontroluje cez dane vo Finančnej správe

Pavol Paška vyslal odkaz: Novinári, skončili ste!

Dátum: 27.1.2014, o 10:30h, Autor: Lenka Dale

Pokyny predsedu parlamentu P. Pašku na akreditácie novinárov sú právne nezmysly


Video

Vedúci predstavitelia Finančnej správy zarábajú v priemere až 2.646 EUR/mesačne

Dátum: 7.1.2014, o 13:45h, Autor: Martin Dano

GINN zozbieral a zverejnil údaje o 817 vedúcich predstaviteľoch Finančnej správy (FS) - tu sú. Kým minimálna mzda na Slovensku je iba 337,70 EUR, zdá sa, že štátni úradníci to výškou svojich platov dostatočne vyvažujú (priemer 2.646 EUR) tak, že primerný príjem zamestnanca na slovensku dosahuje až 804 EUR/mes. Aká je však realita? Kto sú ľudia, ktorí si také platy určili a prečo je slovensko na tom štatisticky tak "dobre"? Píšte čokoľvek Vás napadne...

M. Fedor: Pri únikoch odposluchov sa hrubé porušenie zákona bagatelizuje

Dátum: 29.12.2013, o 15:00h, Autor: Lenka Dale

Polícia SR za celú svoju existenciu neobvinila nikoho kvôli úniku a zverejneniu súkromných telefonátov. Pri únikoch odposluchov sa hrubé porušenie zákona bagatelizuje. Zmení sa to? Opýtali sme sa člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť - Martina Fedora.


Nehnuteľnosti a bydliská politikov a verejných funkcionárov

GINN pripravuje mapu rodinných domov a bytov politikov a verejných funkcionárov a adresy ich ďalších nehnuteľností.


Žaloby na Finančnú správu SR?! Zoznam “bielych koní” je pravdepodobne nelegálny

Dátum: 19.12.2013, o 11:00h, Autor: Lenka Dale, Grafika: Martin Dano

Zoznam bielych koní, ktorý unikol pár dňami z prostredia Finančnej správy je zrejme nelegálny dokument. Osoby, ktoré sa ňom ocitli sú rozhorčené. Existuje podozrenie, že zaradenie/vymazanie z tohto zoznamu bolo organizované a tieň podozrení z korupcie smeruje do najvyšších kruhov Finančnej správy. Oslovili sme niekoľko osôb, ktoré sa na zozname vyskytli - sú pripravené podať voči vedeniu FS žaloby.

Zoznam bielych koní je tu. GINN získal údaje s pomocou odvážnych občanov. Ďakujeme za podporu / Podporte GINN

Ďalšie videá GINN sú TU!


Gorila ešte nie je minulosť! Ekonóm zo spisu dnes dozoruje štátne podniky!

Dátum: 2.12.2013, o 12:00h, Autor: Lenka Dale, Grafika: Martin Dano

Mimoriadna správa: Gorila nie je minulosť! Tu je ďalší priamy dôkaz. Ekononóm a účtovník Branislav Kušík a priateľ Jána Počiatka v súčasnosti dozoruje štátne podniky! Kto je a koho záujmy zastupuje Branislav Kušík?


Stiffel: Kto by povedal, že z nich raz budú ministri?!

Dátum: 8.11.2013, o 12:00h, Autor: Lenka Dale, Martin Dano

Počiatek a Kaliňák? Aká je ich podnikateľská minulosť? Prehovoril prednedávnom prepustený Leopold Štiffel, ktorý pre Počiatka pracoval: "Kto by povedal, že raz z nich budú ministri!". Ako skončili trestné konania proti Kaliňákovi a Počiatkovi o ktorých ste doteraz nevedeli? Kto ich prešetroval? Toto je prvý článok o ich minulosti.

V úplatkarskej kauze obrovských rozmerov je aj mecenáš SMER-u Miroslav Výboh

Dátum: 30.10.2013, o 23:15h, Autor: Lenka Dale, Martin Dano

Slovenská prokuratúra na žiadosť Rakúska o pomoc pri vyšetrovaní zatiaľ nereagovala. Miroslav Výboh, verejne známy ako mecenáš strany SMER-SD, figuruje aj vo veľkej korupčnej afére, ktorú vyšetruje česko-rakúsky policajný tím. Reportéri GINN dostali prvú odpoveď z Rakúska. Ďalšie informácie prinesieme v blízkom čase. Základné informácie prinášame v článku nižšie.


Tom Nicholson: Odpočúvali ma nelegálne!

Dátum: 30.10.2013, o 13:30h, Autor: Lenka Dale

Odpočúvanie a zverejňovanie prepisov telefonátov sa zdá, že sa na Slovensku považuje za samorejmosť. Ne-legálne odpočúvanie novinárov a rôznych osôb sa dotýka celej spoločnosti. Článok o tom, ako vníma zásah do súkromia odpočúvaný novinár Tom Nicholson


Chaos v parlamente: Štátne letisko nie je štátne!

Dátum: 26.10.2013, o 17:00h, Autor: Lenka Dale

Parlament zamietol podnet GINN za nepodávanie majetkových priznaní funkcionárov štátneho Letiska Bratislava, aj funkcionári Letiska si pritom evidentne myslia, že sú štátni funkcionári


Príde manažment Letiska o funkcie? Dolietajú vtáčikovia?

Dátum: 21.10.2013, o 9:45h, Autor: Lenka Dale

Členovia predstavenstva Letiska Bratislava nezverejňujú majetkové priznania ako zákon verejným funkcionárom prikazuje

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií NRSR prešetrí podnet GINN proti vedeniu letiska Bratislava

GINN podal v piatok podnet proti predstaviteľom Letiska Bratislava. Porušením zákona a nepodaním majetkových priznaní im hrozí, že môžu prísť o svoje funkcie :-) Celý článok a podnet nájdete v linke.


Súťaž rušíme - úspornejších advokátov nechceme

Dátum: 8.10.2013, o 11:00h, Autor: Lenka Dale

Keď v súťaži neuspeje človek z J&T, primátor Ftáčnik zrejme verejnú súťaž zruší.


Pre riaditeľa letiska kúpili nový nábytok za vyše 71 000 eur

Dátum: 29.9.2013, o 18:30h, Autor: Lenka Dale

Po voľbách roku 2012 došlo k personálnej výmene aj na Letisku Bratislava. Hospodáranie štátnej firmy však vyvoláva otázky.


Krvavá rana slovenskej žurnalistike: Pavol Múdry bol v ŠTB

Dátum: 17.9.2013, o 13:00h, Autor: Martin Daňo

Mimoriadna správa: Kto ovláda slovenské média? GINN našiel ďalšieho spolupracovníka ŠTB, ktorý je dodnes považovaný za najväčšiu novinársku autoritu Slovenska: Pavol Múdry. Múdry iných kritzuje - no sám o sebe mlčí. Aká je však jeho skutučná minulosť? Prečo o nej nechce hovoriť? Akú cenu majú ním udelené novinárske ceny? Kto sú novinári, ktorých vyškolil? Kto mal po roku 1989 záujem vplývať na verejnú mienku?


GINN žiada prešetriť pôsobenie Branislava Kušíka

Kušík sa osvedčil - týmito slovami obhajoval Kušíka Minister Počiatek na otázku, prečo ho nominovali do viacerých dozorných rád strategických podnikov štátu

Dátum: 12.9.2013, o 7:15h, Autor: Martin Daňo

GINN dňa 12.9.2013 v skorých ranných hodinách podal podnet na výbor NRSR pre nezlučiteľnosť funkcií (VNF), aby prešetril aktivity pána Branislava Kušíka. Ako štátny zamestnanec a člen dozorných rád mnohých štátnych podnikov totiž od roku 07.12.20411 vykonáva funkciu člena predstavenstva TRACO SYSTEMS a.s., so sídlom Praha 6, Záverka 7/399, PSČ 169 00, IČ: 262 00 660, so sídlom v Českej republike, čo je vo vážnom rozpore so zákonom.


Prezident PZ Gašpar o incidente v Humennom

Policajný prezident Tibor Gašpar už videl záznamy o škandálnom zásahu polície v Humennom - čo na to hovorí?

Dátum: 11.9.2013, o 12:15h, Autor: Lenka DALE

Martin Daňo nakrúcal na kameru stretnutie prezidenta Ivana Gašparoviča a primátorky Humenného Jany Vaľovej. Pri výkone činnosti novinára ho napadli dvaja muži v civile s príkazom, aby okamžite vypol kameru a legitimoval sa, pričom sami nie sú schopní preukázať svoju identitu a zaútočia na kameru. Martina Daňa nakoniec odviedli v putách a pustili až potom, ako prezident Ivana Gašparovič odišiel z mesta.


Vysvetlenie: Otázka o sexuálnej orientácii politikov

GINN sa predčasom podujal otvoriť extrémne citlivú tému - homosexuáli v politike

Dátum: 9.9.2013 o 15:00h, Autor: Lenka DALE, Spoluautor: Martin Daňo

Redakcia GINN dostala množstvo otázok a po internete sa začali viesť búrlivé diskusie na tému homofóbie a extrémizmu. Tu je stanovisko redakcie GINN.


Pri návšteve Prezidenta SR v Humennom zadržali novinára

Pri neoprávnenom zásahu došlo k závažnému porušeniu zákona o policajnom zbore a zásahu do ľudských práv občana

Dátum: 8.9.2013, o 9:00h

Dňa 6.9.2013 navštívil Prezident Slovenskej republiky - Ivan Gašparovič mesto Humenné. Privítala ho primátorka, poslankyňa NRSR a členka mnohých výborov - Jana Vaľová. Martin Daňo mal za úlohu zdokumentovať návštevu prezidenta. Pri tejto príležitosti chcel neskôr položiť aj dve otázky (jednu prezidentovi a druhú primátorke) - predtým ho však zatkla polícia a tajní agenti, ktorý pri tomto úkone závažne porušili hneď niekoľko ustanovení zákona o Policajnom zbore.


Dozrelo si Slovensko? Akceptuješ homosexuálov v politike?

Homosexuáli sú súčasťou našich životov a existujú aj vo vysokej politike. Mali by sme ich poznať a sme pripravení ich prijať?

Dátum: 4.9.2013, o 11:30h, Autor: Lenka DALE, Spoluautor: Martin Daňo

GINN si dovoľuje otvoriť tému homosexuálov vo vrcholovej politike, pre čo sme sa nedávno dočkali obrovskej vlny kritiky. GINN je proti homofóbii a akejkoľvek forme extrémizmu - avšak myslíme si, že po viac ako 20 rokoch existencie samostatného Slovenska je čas položiť si otázku - či už aj Slováci dozreli a či dokážu homosexuálov v politike tolerovať. Je dobré aby sme ich poznali? A ak by sa k svojej orientácii priznali - mohlo by ich to poškodiť? Alebo naopak - ak orientáciu taja - môže to vplývať na výkon ich verejnej funkcie?


Pokuta 5000 eur pre Hlavné Mesto SR Bratislava - a to je možno len začiatok!

Verejná súťaž Bratislavy na nájdenie právnika v sporoch s Henbury Development (pozemky pod PKO) je plná škandálov

Dátum: 29.8.2013, o 8:30h, Autor: Lenka DALE

Hlavné Mesto SR Bratislava má s verejnou súťažou na obstaranie advokátov v sporoch s Henbury Development samé problémy. Ešte v decembri 2011 vyhlásilo Mesto verejnú súťaž na právne zastupovanie Bratislavy kvôli pozemkom pod PKO. Ide o známu kauzu, keď spoločnosť Henbury ako vlastník pozemkov plánovala výstavbu s developermi J&T Real Estate a Cresco Group, proti čomu sa postavilo Mesto aj verejnosť. Dodnes súťaž na právne zastupovanie Bratislavy nemá výsledky. A tak skoro mať ani nebude. Predstavitelia Mesta Bratislava totiž, zdá sa, robia prešľapy, kde sa len dá. Henbury pritom žaluje Bratislavu o desiatky miliónov eur a súdne konania sú v plnom prúde.


Hľadá sa viceprezident Finančnej správy! Divadlo pre občanov?

Dátum: 27.8.2013, o 20:30h, Autor: Martin Daňo

Dňa 28.8.2013 sa uskutoční výberové konanie na pozíciu "viceprezident Finančnej správy". V súčasnosti túto funkciu zastáva Dana Meager, ktorá bola prijatá do pracovného pomeru prapodivným spôsobom dňa 1.3.2013 - a to iba jeden deň potom, ako si podala žiadosť o prijatie do zamestnania. Doteraz však pôsobí iba v tzv. dočasnej štátnej službe. Zajtra sa jej funkcia zlegalizuje. Dana Meager sa totiž osobne zúčastní výberového konania (viac informácií v článku) a predpokladáme, že bude aj úspešná a stane sa z nej zamestnanec v stálej štátnej službe. Takto sa teda využívajú diery v zákone.


Polícia stíha novinára za ohováranie Ministra Jána Počiatka

Dátum: 20.8.2013, o 13:00h, Autor: Martin Daňo

Je poškodený Počiatek skutočne poškodený? Záhadné okolnosti trestného stíhania. Vecou sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). NAKA obvinila novinára Martina Daňa za prečin ohovárania, ktorého sa mal dopustiť tak, že si dovolil vyzvať Ministra Jána Počiatka, aby splnil svoj verejný prísľub a podstúpil transparentný drogový test. Namiesto transparentného testu podal Ján Počiatek trestné oznámenie - novinár ho údajne ohováral.


Ján Feranc z kauzy ROA je vulgárny len v nedeľu?!

Dátum: 14.8.2013, o 9:00h, Autor: Lenka DALE

Podnikateľ - exsiskár, ktorý bleskovo získal od štátu zákazky za 130 miliónov eur sa cíti byť prenasledovaný ak sa verejnosť oňho zaujíma. To že by ho skvele platila, nevadí.


Štát hľadal odborníčku na systémy SAP, prišla tá, čo pozná SEX

Dátum: 1.8.2013, o 09:30h, Autor: Martin DAŇO a Lenka DALE

Sandra Dernerová je vedúca odboru implementácie SAP Finančnej správy. Na internete sa však prezentuje ako odborníčka na SEX. Koho sme to zamestnali? SEX, pardon SAP preniká do štátnej správy. Najprv vzbudil otázky František Imrecze (generálny riaditeľ SAP), ktorý sa náhle stal Prezident Finančnej správy. A nebol jediný - GINN našiel ďalšiu bytosť: Sandra Dernerová zažila v štátnej správe raketovú kariéru a teraz riadi oddelenia implementácie informačných systémov SAP. Miesto SAP ju ale viac zaujíma SEX! Kde sa stala chyba? (upozornenie: text nie je vhodny pre mladistvych)




Pátranie po identite Jána Feranca má výsledky!

„To je on! Ján Feranc je na fotografii v dolnom rade naľavo. Je to verejne dostupná fotka stiahnutá z internetu. Nech ho ľudia vidia,“ reagoval na výzvu GINN o odhalenie tváre top osoby verejného záujmu fanúšik portálu.



Bývalý dôstojník tajnej služby Ján Feranc zareagoval: čo ma otravujete s takými Ko...tinami?!?

Dátum: 29.7.2013, o 01:00h ráno, Autor: Lenka DALE

Pomôžte GINN-u odhaliť tvár top osoby verejného záujmu. Po 13 rokoch v tajnej službe (1993 – 2006) sa vrhol bývalý zástupca riaditeľa kontrarozviedky pre spravodajskú činnosť SIS Ján Feranc na podnikanie. A kým v tajnej službe na seba pozornosť nepútal, dnes je to naopak – strhol na seba pozornosť celej krajiny. Stojí totiž za založením Regionálnej obstarávacej agentúry, ktorá bleskovo získala ako centrálny verejný obstarávateľ štátne zákazky za 130 miliónov eur.

Je otázne, či odhalenie identity Jána Feranca neprinesie nové odhalenia. Možno niektorí ľudia zistia, že ho vlastne poznajú a zistia aj prečo. Odhalenie jeho identity nie je zakázané. Je osobou verejného záujmu a keďže bol členom politickej strany NOVA Daniela Lipšica, je jasné, že podľa zákona už v tajnej službe určite fungovať nemôže. Ak máte fotografiu Jána Feranca, pošlite ju


Ako zrušiť zmluvy? Minister Kaliňák verzus Ján Feranc (ROA)

Dátum: 28.7.2013, o 12:00h, Autor: Lenka DALE

Zodpovednosť za kauzu 130 miliónov eur, kde je podozrenie z klientelizmu, Ministerstvo vnútra evidentne nezvláda. Zmluvy zrušené nie sú a asi ani nebudú. Ministerstvu sa vraj nepodarilo skontaktovať s J. Ferancom, lebo zlyhala poštová korešpondencia medzi nimi. O vyvodení politickej zodpovednosti Kaliňák nehovorí a telefón nedvíha. GINN sa však s Ferancom spojil bezproblémov. Pozrite si najnovší článok a telefonické nahrávky.


Nórsko: Je to PODVOD! Slovenská polícia: Žiadny PODVOD!

Dátum: 10.7.2013, o 13:00h, Autor: Lenka DALE

Zo štátneho rozpočtu odišlo kvôli podvodu 668.184 eur, ale Slovenská polícia nevidí dôvod to vyšetrovať...

Nórske fondy?! Zo štátneho rozpočtu odišlo kvôli podvodu 668.184 EUR, ale Slovenská polícia nevidí dôvod prečo to vyšetrovať. Nórske orgány tvrdia, že podvod sa stal a aj audítorské správy to jasne preukázali. Prečo slovenská justícia nekoná? Exkluzívny materiál prináša portál GINN.


Politické nominácie deformujú spoločnosť

Dátum: 4.7.2013, o 16:00h, Autor: Lenka DALE

Politici a štátni predstavitelia úmyselne obchádzajú ustanovenia zákona o štátnej službe s cieľom dosadiť čo najrýchlejšie do funkcií osoby, ktoré požívajú ich dôveru. Tu je nový článok GINN o tomto nekalom postupe. Politické nominácie treba zastaviť.


Hľadal štát lacnejšieho advokáta iba naoko?

Dátum: 28.6.2013, o 23:00h, Autor: Lenka DALE, Grafické spracovanie a zvuk: Martin Daňo

Advokát vybratý cez transparentnú súťaž by spor aj tak nevyhral - tvrdí hovorca ministra hospodárstva Jurikovič. Manažéri FNM SR sa už zopár týždňov doslova bránia podpísať dodatok ku zmluve - ktorú uzavreli bez verejnej súťaže len na základe vlastného uváženia s advokátskou kanceláriou Koval & spol z Banskej Bystrice, vraj ZADARMO ak spor nevyhrajú.


Mám právo filmovať si policajta? Je povinný to strpieť?

Dátum: 24.6.2013, o 18:00h, Autor: Martin Daňo

Neraz sa stretávame so situáciou, kedy si občan chce vyhotoviť videozáznam zo zákroku policajta či úradníka - má na to právo! O tejto problematike pojednáva aj nález Ústavného súdu Slovenskej republiky sp. zn. II. ÚS 44/00-133, v ktorom sa uvádza, že policajt je pri výkone svojej právomoci povinný strpieť snímanie obrazových záznamov z jeho zásahu.


Štátny manažér FNM pod falošným nickom?

Dátum: 20.6.2013, o 14:15h, Autor: Lenka Dale

Vládny nominant vo vedení FNM SR, 27-ročný Juraj Gedra, dokáže zaujať všeličím - len odbornosťou zrejme nie. Do výkonného výboru FNM SR bol vymenovaný v apríli 2012 ani nie rok po skončení práva, hneď po voľbách. Aj on stále odmieta podpísať dodatok ku zmluve, ktorou by zabránil odtečeniu státisícov štátnych eur súkromnej advokátskej kancelárii Koval & spol.


Martin Daňo bol hosťom v relácii Show Jána Krausa

Dátum: 14.6.2013, o 19:45h

V júni pozval známy český komik - Ján Kraus - do svojej relácie Martina Daňa, zakladateľa investigatívnej novinárskej siete GINN. Za krátky čas svojej činnosti sme totiž dosiahli niekoľko úspechov. Práca investigatívneho novinára ako aj občiansky aktivizmus v oblasti ochrany verejného záujmu a v boji proti korupcii však so sebou prináša často aj rôzne riziká a ombedzenie osobného života.

Tender na dodávku software za 29 mil. EUR sa ruší! Podmienky súťaže boli netransparentné a diskriminačné!

Dátum: 11.6.2013, o 10:00h, Autor: Martin Daňo, Spoluautor Lenka DALE

Podľa nastavenia podmienok súťaže, sú zvýhodňovaní tí, čo služby poskytujú drahšie oproti tým, ktorí sú ich schopní poskytnúť lacnejšie.

Reportéri GINN dokázali, že zamestnanci Ministerstva dopravy (pod vedením Jána Počiatka) stanovili podmienky súťaže, ktoré sú v rozpore s princípmi nediskriminácie a transparentnosti - zvýhodňovaní mali byť tí, čo služby poskytujú drahšie oproti tým, ktorí sú ich schopní poskytnúť lacnejšie.


Rozprávková kariéra štátneho úradníka. Generálnym riaditeľom sa stal za 7 dní!

Dátum: 4.6.2013, o 17:15h, Autor: Martin Daňo, Telefonát: Lenka Dale

Daniel Čech má iba 34 rokov a v štátnej službe zažil za posledný rok rozprávkovú kariéru! Od roku 2012 pracuje ako generálny riaditeľ sekcie daní a ciel Finančnej správy SR. Najprv získal základnú hodnosť nadporučík a hneď na to vysokú dôstojnícku hodnosť "plukovník".


Vydieračské maniere Fondu národného majetku

Dátum: 27.5.2013, o 14:00h, Autor: Lenka Dale

Fond národného majetku sľúbil okamžitú úpravu rizikovej zmluvy. Dodatok nepodpísal - rozhodol sa vyjednávať! Štát môže prísť o státisíce eur. Vyzerá to tak, že manažéri Fondu národného majetku si zmýlili inštitúciu, v ktorej pracujú. Ľudia - obhospodarujúci majetok štátu za 2,5 miliardy eur - používajú skôr mafiánske praktiky než transparentný prístup.


Štát zastrašuje novinárov a aktivistov! Podozrenia sa potvrdzujú

Kým v minulosti sa nepríjemné subjekty likvidovali fyzicky, dnes sa na to používajú sofistikované nástroje - zneužíva sa štátna moc. Reportéri GINN začali pred časom preverovať spôsob, akým boli do funkcie vymenovaní vedúci predstavitelia finančnej správy a ich majetkové pomery. Na nasledujúci deň im prišla daňová kontrola.



Korupciu v politike odhaľuje príslušník ŠTB

Národnú protikorupčnú jednotku elitnej NAKA / Stred riadi eštebák Bernard Slobodník. Aj pred ním sa musia tajné informácie kvôli bezpečnosti tajiť! Starší referent Zboru národnej bezpečnosti Levice, oddelenie ŠTB Bernat Slobodník, číslo spisu: 229 131 nemá s minulosťou komunistického agenta najmenší problém. Ani morálny, ani kariérny.


Drogy vo vlasoch Ministra Počiatka? Prečo sa testoval až vo Viedni?!

Ján Počiatek odovzdal výsledky svojho testu denníku SME. Martina Daňa, ktorý ho na test vyzval, naďalej ignoruje. Test prebiehal za záhadných okolností.


Minister Ján Počiatek verejný test odmieta. Podali sme žalobu!

Odo dňa, kedy Minister verejne prisľúbil, že sa nechá otestovať na drogy, ubehli dva mesiace. O testovanie sme požiadali súd.


Úspech: Ginn získal verejný prísľub, že FNM podpíše dodatok ku rizikovej zmluve!

GINN dokázal, že nielen veci popisuje ale aj do nich aktívne zasahuje. Po dlhých dňoch dokazovania Fond národného majetku prelomil nevôľu a súhlasil s tým, že podpíše dodatok k rizikovej zmluve o právnych službách, kde hrozilo, že štát bude musieť platiť státisíce, možno aj milióny EUR advokátskej kancelárii, ktorá tvrdila, že pracuje zadarmo. Prečítajte si príbeh ako sa nám podarilo ochrániť verejné financie.


Novinka: Polícia skrýva tajné informácie pred členom jej vedenia!

Policajný viceprezident Milan Lučanský nespĺňa základné predpoklady pre výkon funkcie. Druhý najsilnejší muž slovenskej polície doteraz nemá potvrdené od Národného bezpečnostného úradu, že je spôsobilý a dostatočne dôveryhodný na to, aby sa oboznamoval s tajnými a prísne tajnými informáciami.


Daňová Kobru stvorila Gorila. Slúži na plnenie politických cieľov?

ODHALENIE: Identifikovali sme ďalšiu Gorilu. V spise Gorila bol označený ako Gučík, v skutočnosti sa jedná o Branislava Kušíka - osobného priateľa a finančného poradcu Ministra Jána Počiatka a Jirka Malchárka. Špecialista na dane je aj tvorca projektu Daňová kobra, ktorá údajne striehne na podvodníkov najvyššieho rázu. Podľa našich informácií však Daňová kobra slúži na ochranu GORÍL!


Drogy a obsah trestného oznámenia Ministra Počiatka zostávajú štátnym tajomstvom

Iba deň po výsluchu Martina Daňa rozhodla Národná kriminálna agentúra (NAKA), že informácie o obsahu trestného oznámenia Ministra Jána Počiatka neposkytne.


Štát sa súdi o miliardu - advokáti ho chcú zastupovať bezplatne. Prečo?

Kým štát hľadá právnika vo verejnej súťaži - ten dočasný na tom zarába viac ako 60 tis. EUR za každé dve hodiny svojej práce. Zdá sa, že oddiaľovanie výberu advokáta "niekomu vyhovuje".



Ján Počiatek podal trestné oznámenie. Národná kriminálna agentúra vypočula Martina Daňa

Minister Ján Počiatek podal trestné oznámenie za to, že ho novinári listom vyzvali k splneniu jeho verejného sľubu, že sa podrobí drogovému testu. Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci verejnej výzvy, ktorá mu bola adresovaná. Vypovedal Martin Daňo. Prinášama exkluzívne dokumenty z tohto konania.


Z Gorily priamo do dozorných rád štátnych podnikov

Ing. Branislav Kušík je blízky priateľ Ministra Počiatka. V minulosti pôsobil v Gorile, teraz dozoruje 5 strategických štátnych firiem


Užívanie drog Ministra Počiatka už preveruje Národná kriminálna agentúra (NAKA)

Ministra Jána Počiatka sme vyzvali, aby splnil verejný sľub a podrobil sa testu na prítomnosť omamných a psychotropných látok v tele. Už viac ako mesiac sa tomu vyhýba. Národná kriminálna agentúra prijala jeho trestné oznámenie - predvolali Martina Daňa, zakladateľa GINN. Vec rieši Prezídium Policajného zboru - Národná kriminálna agentúra - Národna protikorupčná jendotka. Polícia chce vedieť, kto tieto informácie poskytol.

Prvá novinárska zásada je však ochrana informačných zdrojov!


Novinár dostal pokutu 3000 EUR za filmovanie úradníkov

Pokuta tohto druhu je rarita a nebezpečný precedens. Daňový úrad Bratislava ju udelil za filmovanie na daňovom úrade. Podľa názoru správcu dane, je filmovanie úradníkov a ich zverejnenie v rozpore so zákonom a preto Daňa potrestal pokutou 3.000 EUR. Aktivista a novinár Martin Daňo pokutu dostal za to, že video zverejnil na stránke YouTub----

Mimoriadny oznam

správy a informácie sme dočasne presunuli na stránku Smer (portál pre kontrolu štátu), ktorá sa práve aktualizuje a začiatkom marca sa prejde / začlení sa do siete GINN / Global Investitative News Network.

Bratislava, 2.3.2013